Ahad, 24 Ogos 2014

PERSEMBAHAN GHAZAL 3RD ASEAN CIO FORUM 2014

Pada 18 Ogos 2014 yang lalu, bertempat di Hotel Sama-Sama KLIA  kumpulan Ghazal Anjung Tradisi telah dijemput untuk menyerikan majlis makan malam delegasi dari negara Asean yang terlibat dalam 3rd ASEAN CIO FORUM 2014 yang dianjurkan oleh MAMPU.

Bergambar bersama kakitangan Mampu

Saya dihubungi oleh Mrs Suan dan Puan Amelia dari MAMPU bagi persembahan ini. Yang mana sejak awal lagi sememangnya Mrs Suan dan Puan Amelia amat teliti menguruskan acara penting ini. Terutamanya kerana yang hadir pada makan malam ini adalah individu penting dalam telekomunikasi di ASEAN.

Pada mulanya pihak hotel memaklumkan bahawa bahagian teknikal hotel tidak mempunyai sistem teknikal yang khusus untuk kumpulan muzik.Hanya mempunyai alatan yang sesuai untuk ucapan. Selepas saya berbincang dengan kakitangan yang berkenaan. Masalah tersebut selesai setelah saya mengetahui bahawa sistem ringkas yang mereka ada dengan jumlah mikrofon mereka sedia ada sudah memadai untuk persembahan muzik kami. Kepada yang tidak biasa dengan persembahan muzik mungkin tidak memahami bahawa sistem teknikal audio sangat penting dan sangat diperlukan dalam mana-mana persembahan muzik. Walaupun di tempat yang kecil. Mungkin ada yang sangka bahawa sistem teknikal audio ini untuk menguatkan bunyi sahaja. Sebenarnya tidak. Sistem bunyi ini diperlukan untuk menyedapkan bunyi atau menyeimbangkan bunyi berbagai alat muzik. Pada waktu yang sama sekiranya diperlukan boleh menguatkan bunyi juga. Jika persembahan dilakukan dikawasan kecil. Juru Audio yang mengawal "mixer" perlu menurunkan master volume ke tahap yang bersesuaian. Pemuzik  akan bermain muzik seperti biasa.

Setibanya kami di hotel saya terus menghubungi Puan Amelia untuk urusan lanjut. Yang mana bolehlah saya katakan kakitangan MAMPU sangat profesional dan cekap menguruskan masa. Setiap acara yang bakal berlangsung telah dijelaskan secara terperinci. Kemudian setelah semua pemuzik tiba. Kami terus membuat persediaan di atas pentas bagi sesi "Sound Check". Kumpulan kami memang menitik beratkan sesi "sound check" pada setiap persembahan yang kami lakukan supaya penonton yang mendengar muzik kami dapat menikmati muzik yang berkualiti tinggi. Banyak kali juga sebelum ini kami melihat kumpulan lain yang tidak mengambil berat akan hal ini berakhir dengan persembahan yang tidak baik. Walaupun kami sebagai pemuzik memang tahu kumpulan tersebut adalah antara yang terbaik tetapi oleh kerana sistem teknikal yang digunakan tidak mencukupi,  persembahan mereka menjadi cacat dan tidak menarik. Melalui pengalaman ini kami sangat pentingkan adanya sistem teknikal dan sesi sound check.
Bantu pemuzik buat "sound check"

Setelah sesi persediaan selesai yang mana semasa kami bermain 2-3 lagu untuk sesi sound check. Agak ramai juga kakitangan dan ketua dari MAMPU yang datang melihat persembahan kami. Boleh saya lihat yang mereka agak teruja dengan persembahan Ghazal kami. Ada juga yang mengakui belum pernah mendengar  secara langsung persembahan muzik Ghazal.Kali ini giliran abang Norehan Saif yang menyanyikan lagu Ghazal bersama kami. Ada seorang lagi iaitu roger, tetapi kali ini beliau tak dapat bersama.Namun kedua-duanya memang sama hebat. Selesai sesi sound check Puan Amelia menjemput kami bersama-sama menikmati hidangan Hi Tea bersama kakitangan MAMPU. Terima kasih banyak banyak kerana sudi menjemput kami makan bersama. Saya juga dimaklumkan oleh puan Amelia bahawa makan malam juga disediakan di Coffee House Hotel sama-sama. dah lupa pula nama coffee House ni.Bila tiba masanya, kami pun makan di tempat disediakan. memang sedap buffet di sini. Saya, pemuzik dan pembantu saya iaitu Nursyuhada bagai tak mahu berhenti makan disini. memang sedap. Terima Kasih pihak MAMPU kerana bermurah hati bawa makan disini ya. Jasa puan Amelia dan Puan suan tak akan kami lupa.


Bila tiba masanya kami pun terus mempersembahkan lagu-lagu tradisional seperti yang diminta oleh pihak MAMPU. Oleh kerana delegasi adalah dari negara ASEAN. Kami telah merancang untuk mempersembahkan juga lagu-lagu dari negara ASEAN. Dalam salah satu persembahan. Kami memainkan lagu Thailand dan wakil dari negara Thailand di meja VIP bangun dan turut menari bersama. Nampaknya taktik kami menjadi untuk hiburkan mereka.

Sepanjang persembahan berlangsung. Saya boleh lihat yang kakitangan MAMPU amat gembira dan berpuas hati dengan persembahan muzik ghazal yang kami lakukan. Bukan sahaja lagu-lagu tradisional Malaysia yang kami boleh mainkan tetapi lagu-lagu antarabangsa, english juga boleh kami mainkan dalam bentuk muzik Ghazal.


Selesai persembahan memang benar semuanya berpuas hati dengan persembahan muzik kami dari jam 8.00 malam hingga ke 10.30 malam. Setelah bayaran penuh dilakukan. Kami pun berkemas dan pulangke rumah masing-masing. Terima Kasih sekali lagu Puan Amelia dan Mrs Suan kerana menjemput kami. Budi baik puan berdua sangat kami hargai.

Berikut adalah antara rakaman video persembahan kami semasa acara berlangsung,

Kumpulan Kesenian Anjung Tradisi pada 1999 bermula dengan 8 orang ahli. Kumpulan Kesenian Anjung Tradisi kerap mengadakan persembahan muzik dan tarian tradisional di peringkat kebangsaan dan antarabangsa untuk Konvensyen, Persidangan, Persembahan dan Muzik untuk Majlis Perkahwinan Eksklusif, Rumah terbuka Hari Raya, Majlis Berbuka Puasa serta menjadi penghibur tetap untuk banyak syarikat utama seperti Sapura Kencana dan Petronas. Antara kejayaan ahli kumpulan Anjung Tradisi ini apabila pernah memenangi beberapa pingat emas di World Championship Of Performing Arts di Hollywood Los Angeles pada Julai 2008.

Sekiranya ada yang berminat untuk menggunakan khidmat kumpulan kami sama ada Kumpulan Ghazal, Kumpulan muzik Multiracial 1Malaysia, Kumpulan muzik unplugged, Gamelan, Kumpulan Tarian, Kumpulan Tarian kanak-kanak yang boleh menari berbagai tarian tradisional dan antarabangsa seperti zapin joget dan hindustan, boleh menghubungi saya seperti maklumat di bawah.

KLIK DISINI UNTUK TEMPAH KAMI SEKARANG!!!

BLOG INI TELAH BERPINDAH KE WWW.ANJUNGTRADISI.BLOGSPOT.COM
Terima Kasih kerana memberi sokongan.

Bahizal Abu Bakar
Pengurus Anjung Tradisi
0132674462
emel: AnjungTradisi@gmail.com
youtube channel: www.youtube.com/user/AnnjungTradisi

Jumaat, 22 Ogos 2014

Pengalaman Yang Kurang Menyenangkan.

Dalam kesibukan saya ke sana sini bertemu dengan bakal pelanggan. Tak kurang juga pengalaman yang kurang menyenangkan. Hari ini salah satunya. Seorang pegawai kepada salah satu organisasi terpenting negara memanggil saya 2 hari lepas untuk "menyelamatkan"  beliau yang diarahkan untuk mencari satu kumpulan seni bagi satu persembahan dalam acara mereka.

Setelah menghantar sebutharga yang diminta serta tawar menawar, saya bersetuju dengan harga yang jauh kurang daripada harga yang biasa saya tetapkan. Tidak mengapalah saya fikir asalkan layanannya baik dan menghormati kami itu pun sudah cukup. Pegawai ini juga bertanya sama ada kami boleh menyanyikan lagu berbagai bahasa dalam bentuk Ghazal. Tiada masalah bagi kami. Beliau juga maklumkan tak sempat memberikan deposit katanya kerana masa terlalu suntuk. Tidak mengapa kami faham.

Masalah timbul apabila beliau membaca di dalam emel yang saya hantar bahawa saya hanya akan menghantar kumpulan muzik ghazal dan tidak menyediakan alatan teknikal audio. Beberapa perbincangan berlangsung yang mana akhirnya beliau mengakui bahawa mereka tiada bajet untuk membayar sistem audio tambahan dan bahagian teknikal mereka tidak mempunyai alatan yang cukup untuk satu persembahan muzik. Hanya ada sistem yang sesuai untuk ucapan. Pada mulanya saya cuba juga berfikir mencari jalan untuk membantu dengan menggunakan apa yang ada. Yang mana bahagian teknikal organisasi besar ini hanya mampu sediakan 2 mikrofon sahaja. Tetapi setelah berbincang dengan rakan pemuzik yang lain. Nampaknya kami masih tetap memerlukan satu sistem audio sekurang-kurangnya 4 mikrofon tak kira apa jenis, mixer, speaker dan alatan tambahan lain. Dengan tujuan supaya bunyi yang terhasil dari persembahan kami terjaga dengan baik dan bukanlah hanya seperti patung yang sedang berlakon bermain muzik sedangkan bunyinya carca marba. Tak tahu apa yang sedang berlaku. Apa gunanya kami di panggil jika hanya bertujuan untuk dijadikan bahan pameran. Memang tak pernah berlaku pun kami membuat persembahan tanpa menggunakan sistem audio. Walaupun jenis yang paling murah.

Saya boleh lihat yang pegawai ini cuba juga menyelesaikan masalah. Terutamanya apabila berbincang dengan kakitangan bahagian teknikalnya. Yang mana akhirnya saya diminta datang ke lokasi persembahan untuk melihat sendiri kawasan persembahan yang mana jika mengikut pegawai teknikal yang saya hubungi itu. Tempat tersebut tidak memerlukan sistem audio. Walhal jika mengikut logiknya, sedangkan bunyi percakapan seorang individu mereka guna mikrofon!!... inikan bunyi alatan muzik yang banyak.. bagaimana boleh didengar.

Setelah sampai ke tempat yang dijanjikan. Pegawai tersebut dan kakitangan teknikalnya tetap sedaya upaya mencari jalan memaksa saya datang membuat persembahan di sana tanpa menggunakan apa-apa alatan teknikal audio. Saya cuba juga memberi cadangan supaya menyewa 2 lagi mikrofon dari luar sebagai tambahan kepada 2 mikrofon yang boleh mereka sediakan. Sama ada saya cari mikrofon dan masukkan dalam sebutharga yang baru atau saya berikan no telefon beberapa pembekal sistem audio murah untuk mereka hubungi sendiri. Mula-mulanya alternatif ni seakan telah dipersetujui.

Tiba-tiba datang pula seorang lagi yang dikatakan "pakar" teknikal. Dengan kasarnya MEMAKSA saya menerima sahaja idea mereka (dengan cara arahan yang wajib saya patuhi). Saya cuba juga jelaskan bahawa memang kumpulan saya tak pernah buat persembahan tanpa sistem teknikal audio. Walau ditempat yang kecil sekali pun. Bagaimanapun cara kakitangan ini (mungkin bos teknikal) lebih kasar dan biadap. Kali ini saya rasa sudah tiba masanya saya kena jelaskan bahawa saya bukan bekerja di bawah kuasa mereka dan ada hak untuk tidak bersetuju dengan syarat mereka. Saya terus batalkan sahaja perbincangan tersebut dan terus beredar.

Bila saya lihat keadaan tersebut, beberapa perkara bermain di fikiran saya. Pertama mungkin pekerja di organisasi ini rasa diri terlalu angkuh dengan tempat mereka bekerja. Yang mana sesiapa sahaja adalah di bawah telunjuk mereka. Perlu mematuhi arahan mereka. Hingga terlupa bahawa dunia bukan berada di kawasan organisasi mereka sahaja. Dunia lebih luas. Kedua ada kemungkinan organisasi ini mungkin bermasalah. Laksana acara di saat akhir dan pekerja di bawahnya sentiasa dalam keadaan yang kelam kabut. Kemungkinan yang ketiga pula pegawai yang menguruskan acara ini kurang pengalaman. Terutama apabila mencari jalan penyelesaian terhadap masalah yang timbul.

Sebenarnya masalah ini kecil sahaja. Dengan sedikit tambahan bajet untuk menyewa mikrofon yang ada kemungkinan tak sampai pun RM 100. Persembahan dapat berlangsung seperti yang dinginkan oleh Gabenor institusi ini. Saya dah cuba bertolak ansur sebaik mungkin. Namun tidak juga berjaya mencapai kata putus. Tidak ada masalah. Kami akan tetap teruskan perjuangan kami memartabatkan kesenian tradisional walau pun ada yang memandang rendah kepada kami. Kepada yang sentiasa memberi sokongan. Terima Kasih.


Ahad, 17 Ogos 2014

SESI PRA TONTON EKSKLUSIF PERSEMBAHAN UNTUK PERKAHWINAN FARAH DAN AMMAR

Semasa bulan ramadan yang lalu kumpulan kami mengadakan sesi pratonton secara eksklusif sebahagian lagu dan tarian yang akan dipersembahkan kepada keluarga pengantin iaitu Farah dan Ammar. Memang dah lama nak upload, tetapi hanya hari ini sahaja yang berkesempatan. bagaimana pun nak ucapkan terima kasih sekali lagi kepada Pak Bakar (ayah/pengurus Jamilah) yang sudi tolong rakam dan editkan...

Perancangan majlis perkahwinan ini diuruskan sendiri oleh pengantin perempuan iaitu Cik Farah. Dalam beberapa sesi mesyuarat bersama keluarga beliau sebelum ini memang keluarga Cik Farah ni amat tinggi budi pekertinya dan saya berasa sangat seronok bekerja bersama mereka. Majlis ini juga dirancang dengan begitu teliti yang mana ayah cik Farah iaitu En Burhannudin menjadi penasihat kepada Farah. Sebagai bakal pengantin baru dan pengurus projek yang cemerlang... Tahniah Cik Farah ya ...saya perlu sebut kali ni...

Konsep muzik yang kami gunakan untuk perkahwinan Farah adalah muzik unplugged dan Ghazal. Tetapi menggunakan pemuzik yang sama. Kerana pemuzik kami boleh bermain dalam 2-3 alatan muzik tradisional dan moden. Untuk pengetahuan beberapa pemuzik ini pernah memenangi beberpa pingat emas di World Championship of Performing Arts di Hollywwod Los Angeles US pada 2008 yang lalu  waktu tu saya pun ada ikut mengiringi mereka bersama penyanyi Noryn Aziz dan Iqwal.

Dalam rakaman ini saya dan Jamilah menyanyi bersama.. walaupun nama ayah kami sama.. tapi kami bukan adik beradik.. hehehe (Jamilah Abu Bakar dan Bahizal Abu Bakar)

Ini videonya..
Kumpulan Kesenian Anjung Tradisi pada 1999 bermula dengan 8 orang ahli. Kumpulan Kesenian Anjung Tradisi kerap mengadakan persembahan muzik dan tarian tradisional di peringkat kebangsaan dan antarabangsa untuk Konvensyen, Persidangan, Persembahan dan Muzik untuk Majlis Perkahwinan Eksklusif, Rumah terbuka Hari Raya, Majlis Berbuka Puasa serta menjadi penghibur tetap untuk banyak syarikat utama seperti Sapura Kencana dan Petronas. Antara kejayaan ahli kumpulan Anjung Tradisi ini apabila pernah memenangi beberapa pingat emas di World Championship Of Performing Arts di Hollywood Los Angeles pada Julai 2008.

Sekiranya ada yang berminat untuk menggunakan khidmat kumpulan kami sama ada Kumpulan Ghazal, Kumpulan muzik Multiracial 1Malaysia, Kumpulan muzik unplugged, Gamelan, Kumpulan Tarian, Kumpulan Tarian kanak-kanak yang boleh menari berbagai tarian tradisional dan antarabangsa seperti zapin joget dan hindustan, boleh menghubungi saya seperti maklumat di bawah.

KLIK DISINI UNTUK TEMPAH KAMI SEKARANG!!!

BLOG INI TELAH BERPINDAH KE WWW.ANJUNGTRADISI.BLOGSPOT.COM
Terima Kasih kerana memberi sokongan.

Bahizal Abu Bakar
Pengurus Anjung Tradisi
0132674462
emel: AnjungTradisi@gmail.com
youtube channel: www.youtube.com/user/AnnjungTradisi

RAKAMAN SEMASA PERSEMBAHAN BAND 1MALAYSIA HARI RAYA SAPURA KENCANA DI MANADARIN ORIENTAL

Akhirnya saya peroleh rakaman video dengan rakaman bunyi yang agak baik semasa persembahan berlangsung. Terima Kasih Pak Bakar pengurus Jamilah Abu Bakar yang tolong rakam dan editkan.

Dalam persembahan kali ini agak banyak lagu yang kami mainkan. Terutamanya lagu hari raya, lagu tradisional melayu dan ada juga lagu Arab, Cina dan lain lain secara instrumental dan nyanyian oleh Jamilah Abu Bakar dan Roger. Kali ini pegawai dari Sapura Kencana iaitu En Nazim awal-awal lagi dah ingatkan supaya banyakkan lagu instrumental, tak mahu lagu English dan kurangkan juga lagu bahasa lain. Tiada masalah bagi kami. Senarai lagu yang boleh dimainkan bolehlah dikatakan beratus banyaknya. Skor lagu dalam simpanan saya pun ada lebih kurang 700 lagu dengan berbagai-bagai tajuk dan asal usulnya dari pop, tradisional, english, arab, hindi, tamil, Melayu, Cina, Perancis, jepun.. huh... tak larat nak tulis.. hehehe

Haa.. seperti dijanjikan pada posting blog lepas, kat bawah ni saya letak video persembahan kami semasa rumah terbuka hari raya Sapura Kencana di Mandarin Oriental pada 12 Ogos lepas. Saya beritahu awal-awal ya.. panjang senarainya di bawah.. boleh pilih lagu-lagunya...Semoga terhibur...
Kumpulan Kesenian Anjung Tradisi pada 1999 bermula dengan 8 orang ahli. Kumpulan Kesenian Anjung Tradisi kerap mengadakan persembahan muzik dan tarian tradisional di peringkat kebangsaan dan antarabangsa untuk Konvensyen, Persidangan, Persembahan dan Muzik untuk Majlis Perkahwinan Eksklusif, Rumah terbuka Hari Raya, Majlis Berbuka Puasa serta menjadi penghibur tetap untuk banyak syarikat utama seperti Sapura Kencana dan Petronas. Antara kejayaan ahli kumpulan Anjung Tradisi ini apabila pernah memenangi beberapa pingat emas di World Championship Of Performing Arts di Hollywood Los Angeles pada Julai 2008.

Sekiranya ada yang berminat untuk menggunakan khidmat kumpulan kami sama ada Kumpulan Ghazal, Kumpulan muzik Multiracial 1Malaysia, Kumpulan muzik unplugged, Gamelan, Kumpulan Tarian, Kumpulan Tarian kanak-kanak yang boleh menari berbagai tarian tradisional dan antarabangsa seperti zapin joget dan hindustan, boleh menghubungi saya seperti maklumat di bawah.

KLIK DISINI UNTUK TEMPAH KAMI SEKARANG!!!

BLOG INI TELAH BERPINDAH KE WWW.ANJUNGTRADISI.BLOGSPOT.COM
Terima Kasih kerana memberi sokongan.

Bahizal Abu Bakar
Pengurus Anjung Tradisi
0132674462
emel: AnjungTradisi@gmail.com
youtube channel: www.youtube.com/user/AnnjungTradisi

Rabu, 13 Ogos 2014

Persembahan Band Multicultural 1Malaysia di Rumah Terbuka Hari Raya SAPURA KENCHANA

Semalam dan hari ini (12-13 Ogos 2014) kami telah dijemput oleh Sapura Kenchana untuk mengadakan persembahan di Jamuan Rumah Terbuka Hari Raya yang mereka anjurkan. Fuh... meriah sungguh. Seperti tahun lepas juga kami membuat persembahan lagu lagu variasi dari lagu hari raya dan juga lagu lagu antarabangsa. Dari lagu Melayu English Jepun Mandarin Hindustan Arab dan sudah tentu lagu tradisional Melayu asli dan ghazal. 
Penyanyi kami yang digelar roger dan Jamilah memang merupakan antara penyanyi muda yang sudah mula dikenali oleh peminat muzik tradisional terutamanya lagu tradisional asli dan juga keroncong. Kelebihan roger adalah beliau boleh menyanyi sambil bermain alat muzik gambus. Beliau mewakili orang muda manakala seorang lagi yang veteran iaitu abang Norehan Saif juga adalah seorang penyanyi asli serta pemain alat muzik gambus yang sangat disegani di sekitar Kuala Lumpur ini. Tetapi kali ini  abang Norehan terlibat di persembahan ghazal di Lembaga Lebuhraya Malaysia pula.
Kami diminta membuat persembahan selama 4 jam iaitu dari jam 4petang hingga 8 malam. bermain sebanyak 4 set setiap satunya 30 minit.

Agak terharu apabila melihat sekumpulan anak-anak yatim juga dijemput di dalam majlis ini. Terima Kasih Sapura Kenchana kerana sentiasa tidak lupa kepada golongan yang memerlukan.


Sapura Kenchana merupakan salah satu syarikat yang pernah mengundang kami membuat persembahan. Tahun lepas juga Sapura Kenchana menjemput kami mengadakan persembahan band 1Malaysia ini. Mungkin kerana sudah tertarik dengan keunikan kumpulan 1Malaysia kami yang terdiri daripada alatan muzik tradisional berbilang kaum Malaysia, mereka menjemput kami sekali lagi. Tetapi pada tahun ini kami diminta untuk mengadakan persembahan dalam 2hari iaitu pada 12 - 13 Ogos 2014. Untuk jamuan kakitangan dan juga jemputan kepada pelanggan Sapura Kenchana.

Bagaimanapun makanan yang disediakan memang sedap. Setiap kali kami berehat. Dapatlah berpeluang merasa makanan di Mandarin Oriental ini. selepas 2 hari memang bertambahlah berat kami nanti.. hehehe..

Bagaimana pun terima kasih Sapura Kenchana kerana menjemput kami untuk mengadakan persembahan sekali lagi pada tahun ini. Terima Kasih daun keladi.. kalau boleh tiap tiap tahun jemputlah kami.
Nak masukkan video dalam youtube channel kami tapi belum siap edit. Mungkin minggu depan saya upload persembahan kami.


Kumpulan Kesenian Anjung Tradisi pada 1999 bermula dengan 8 orang ahli. Kumpulan Kesenian Anjung Tradisi kerap mengadakan persembahan muzik dan tarian tradisional di peringkat kebangsaan dan antarabangsa untuk Konvensyen, Persidangan, Persembahan dan Muzik untuk Majlis Perkahwinan Eksklusif, Rumah terbuka Hari Raya, Majlis Berbuka Puasa serta menjadi penghibur tetap untuk banyak syarikat utama seperti Sapura Kencana dan Petronas. Antara kejayaan ahli kumpulan Anjung Tradisi ini apabila pernah memenangi beberapa pingat emas di World Championship Of Performing Arts di Hollywood Los Angeles pada Julai 2008.

Sekiranya ada yang berminat untuk menggunakan khidmat kumpulan kami sama ada Kumpulan Ghazal, Kumpulan muzik Multiracial 1Malaysia, Kumpulan muzik unplugged, Gamelan, Kumpulan Tarian, Kumpulan Tarian kanak-kanak yang boleh menari berbagai tarian tradisional dan antarabangsa seperti zapin joget dan hindustan, boleh menghubungi saya seperti maklumat di bawah.

KLIK DISINI UNTUK TEMPAH KAMI SEKARANG!!!

BLOG INI TELAH BERPINDAH KE WWW.ANJUNGTRADISI.BLOGSPOT.COM
Terima Kasih kerana memberi sokongan.

Bahizal Abu Bakar
Pengurus Anjung Tradisi
0132674462
emel: AnjungTradisi@gmail.com
youtube channel: www.youtube.com/user/AnnjungTradisi

Isnin, 11 Ogos 2014

PERSEMBAHAN MUZIK DAN TARIAN DI MAJLIS RUMAH TERBUKA HARI RAYA 2014Sebelum tibanya hari raya, beberapa syarikat telah memberikan pengesahan kepada kumpulan kami untuk megadakan persembahan kesenian di Majlis Rumah Terbuka yang mereka anjurkan. Pada waktu itu tragedi MH17 pula sedang hangat dikatakan. Setelah hari raya berlalu, nampaknya demi menghormati tragedi yang telah berlaku terutama kepada ahli keluarga MH17, beberapa syarikat yang sebelum ini telah memberi pengesahan (4 semuanya) telah membatalkan khidmat kami kerana acara yang dianjurkan telah ditukar kepada Majlis Tahlil. Justeru kami menghormati keputusan syarikat ini.

Bagaimanapun ada juga syarikat yang tetap meneruskan majlis jamuan hari raya. Terutama syarikat yang mempunyai banyak pelanggan dari seluruh dunia. Alhamdulillah rezeki kami masih ada. Terima Kasih kepada semua syarikat dan jabatan kerajaan yang mempercayai kebolehan kami. Dengan kebolehan yang ada kami akan cuba membantu memeriahkan acara yang dianjurkan dengan cara yang paling sesuai terutama mengenangkan tragedi MH17 yang mana semua rakyat Malaysia masih bersedih. kami akan menghadkan persembahan hanya dengan cara yang sangat santai cukup sekadar menjadi halwa telinga serta dengan lagu-lagu yang lembut perasaannya.

Esok 11hb Ogos kami akan mengadakan persembahan di Daya Bumi seterusnya 12,13, 17 dan 19hb ogos yang mana Kumpulan Muzik Multiracial 1Malaysia dan ghazal akan membantu mempersembahkan muzik halwa telinga yang merdu untuk para tetamu. Selain daripada tarikh tersebut kumpulan Kesenian Anjung Tradisi belum menerima pengesahan dari mana-mana Organisasi walaupun boleh dikatakan banyak sebutharga telah dihantar pada setiap tarikh dalam bulan Syawal. Oleh itu kami masih boleh menerima tempahan dari mana-mana syarikat atau badan kerajaan. Siapa cepat memberikan komitmen kepada kami. kami akan utamakan persembahan itu dulu.


Kumpulan Kesenian Anjung Tradisi pada 1999 bermula dengan 8 orang ahli. Kumpulan Kesenian Anjung Tradisi kerap mengadakan persembahan muzik dan tarian tradisional di peringkat kebangsaan dan antarabangsa untuk Konvensyen, Persidangan, Persembahan dan Muzik untuk Majlis Perkahwinan Eksklusif, Rumah terbuka Hari Raya, Majlis Berbuka Puasa serta menjadi penghibur tetap untuk banyak syarikat utama seperti Sapura Kencana dan Petronas. Antara kejayaan ahli kumpulan Anjung Tradisi ini apabila pernah memenangi beberapa pingat emas di World Championship Of Performing Arts di Hollywood Los Angeles pada Julai 2008.

Sekiranya ada yang berminat untuk menggunakan khidmat kumpulan kami sama ada Kumpulan Ghazal, Kumpulan muzik Multiracial 1Malaysia, Kumpulan muzik unplugged, Gamelan, Kumpulan Tarian, Kumpulan Tarian kanak-kanak yang boleh menari berbagai tarian tradisional dan antarabangsa seperti zapin joget dan hindustan, boleh menghubungi saya seperti maklumat di bawah.

KLIK DISINI UNTUK TEMPAH KAMI SEKARANG!!!

BLOG INI TELAH BERPINDAH KE WWW.ANJUNGTRADISI.BLOGSPOT.COM
Terima Kasih kerana memberi sokongan.

Bahizal Abu Bakar
Pengurus Anjung Tradisi
0132674462
emel: AnjungTradisi@gmail.com
youtube channel: www.youtube.com/user/AnnjungTradisi